Blog_PEAKmoment_big_emotions_NL_Blog3_720x530px.webp

Hoe je kunt stoppen met schreeuwen tegen je kinderen

Het ouderschap kan je geduld soms echt op de proef stellen. Het kan moeilijk zijn om het hoofd koel te houden als kinderen je op je zenuwen werken.

Je hebt ze misschien al vaker gevraagd om iets te doen, maar ze luisteren niet.

Op zo'n moment ben je soms je emoties niet meer te baas en verhef je misschien je stem.

Misschien schreeuw je vanuit een andere kamer tegen de kinderen om hun aandacht te trekken, vooral als je het druk hebt of moe bent.

Als je schreeuwt om een boodschap over te brengen, is het misschien tijd voor een andere aanpak.

Mogen ouders tegen hun kinderen schreeuwen?

De meeste ouders zullen in bepaalde situaties hun stem verheffen. Maar als je merkt dat je vaak schreeuwt om je kinderen zover te krijgen dat ze naar je luisteren, kan dit leiden tot het volgende:

  • Je kinderen luisteren niet meer. Dit kan komen doordat ze gewend zijn geraakt aan het geschreeuw en dit dus geen effect meer heeft.
  • Schreeuwen kan ook leiden tot een vicieuze cirkel waarbij het steeds moeilijker wordt om kinderen te laten meewerken. De ouder schreeuwt en het kind luistert niet, dus als reactie daarop wordt er weer geschreeuwd en zo gaat dat door.
  • Als je te maken hebt met driftbuien of agressief gedrag, heb je misschien de neiging om je stem te verheffen of boos te worden. Maar dit maakt de situatie alleen maar erger.
  • Je kind gaat mogelijk ook tegen jou of anderen schreeuwen. Dit kan komen doordat kinderen al snel leren dat schreeuwen acceptabel is en het gedrag na gaan doen.

Schreeuwen voelt misschien als een goede manier om gehoord te worden omdat het zo luid is.

Maar het kan leiden tot angstgevoelens, een negatief zelfbeeld, verwarring en verdriet. Het kan op de lange termijn ook een impact hebben op de geestelijke gezondheid en het welzijn van kinderen.

En het kan gevolgen hebben voor de ouders.

Ouders die schreeuwen, kunnen zich hierdoor misschien schuldig voelen. Uit onderzoek blijkt dat schaamte- of schuldgevoelens bij ouders kunnen leiden tot minder vertrouwen in hun vaardigheden en een negatieve invloed kunnen hebben op hun zelfbeeld.1

Dus wat kun je doen in plaats van tegen je kind te schreeuwen? Probeer deze opvoedingsstrategieën eens uit.

Haal diep adem en tel tot tien in plaats van je stem te verheffen

Wanneer we gefrustreerd raken of overweldigd zijn, verheffen we soms zonder na te denken onze stem.

Probeer je bewust te zijn van de tekenen van toenemende frustratie en zorg dat je tot tien telt voordat je reageert.

Zo kun je ervoor zorgen dat intense gevoelens minder overweldigend worden.

Neem indien nodig wat afstand van de situatie en kom terug wanneer je gekalmeerd bent.

Als je met je kinderen praat, zorg dan dat je dicht bij ze in de buurt bent. Praat rustig en duidelijk. Zo zullen ze beter naar je luisteren en eerder meewerken.

Door je eigen emotionele reacties te reguleren, geef je kinderen ook het goede voorbeeld. Ze leren veel van hoe wij met stress omgaan.

Schreeuwen tegen je kinderen: je bewust zijn van negatieve gedachtes en reacties

"Ze doen NOOIT wat ik zeg."

"Ik kan dit gewoon niet aan."

Wanneer je in een stressvolle situatie zit, kunnen negatieve gedachtes en reacties snel de overhand krijgen.

Je kunt jezelf of anderen de schuld gaan geven, je overweldigd voelen en het gevoel hebben dat je de situatie niet aankunt.

In plaats van je door deze stressvolle gedachtes te laten leiden, kun je een aantal positieve gedachten (ook wel helpende gedachten genoemd) bedenken om jezelf te kalmeren.

Deze helpende gedachten zijn positieve gedachten die je eraan herinneren dat je de situatie en je emoties onder controle hebt. Je kunt deze gedachten op elk moment gebruiken, of het nu bedtijd is voor de kinderen of tijd is om naar school te gaan.

Hier zijn enkele voorbeelden van helpende gedachten:

  • Schreeuwen helpt niet. Het geeft iedereen een slecht gevoel. Wat kan ik in plaats daarvan doen?
  • Ik voel me gestrest: dat is normaal en ik weet hoe ik hiermee om moet gaan.
  • Haal even diep adem.
  • Het is gelukt. Ik bleef rustig en had de situatie onder controle. Daarna voelde ik me veel meer op mijn gemak.
  • De volgende keer zal ik proberen om rustig te blijven en me niet laten opjagen.

Als je wilt, kun je deze gedachten ook opschrijven, zodat je ze kunt bekijken wanneer dat nodig is.

Je eigen stress beheersen: een belangrijke opvoedingsstrategie

Schreeuwen kan een teken van stress zijn.

Het gezinsleven kan druk zijn. Als je veel stress hebt, kan het moeilijk zijn om rustig te blijven en consequent te zijn in de opvoeding van je kinderen.

Probeer manieren te vinden om je werkdruk te verlagen. Het kan nuttig zijn om de verantwoordelijkheid voor taken en de zorg voor de kinderen met een partner of andere gezinsleden te delen.

Wees niet bang om "nee" te zeggen als er te veel van je wordt gevraagd. Soms zorgt de druk om de perfecte ouder te zijn ervoor dat we onszelf overbelasten met activiteiten en verantwoordelijkheden.

Probeer elke dag wat tijd voor jezelf te vinden. Dit kan je helpen om positiever om te gaan met ups en downs.

Als je een partner hebt, kun je ook met diegene bespreken hoe jullie als gezin met frustraties en stress kunnen omgaan. Als je partner ook tegen de kinderen schreeuwt, is het misschien tijd om samen na te denken over jullie aanpak.

Als je je zorgen maakt om je eigen gedrag of dat van je partner, is het een goed idee om steun te zoeken. Ga over op actie en zoek hulp in plaats van te wachten op verandering.

Schreeuw je tegen je kinderen? Zorg voor consistente regels en routines

Door je opvoedstijl aan te passen kun je een groot verschil maken. Hier zijn een paar voorbeelden:

  • Zorg voor nieuwe routines, zoals de avond van te voren de schooltas inpakken. Kleine stappen kunnen een groot verschil maken.
  • Als je duidelijke en consequente regels stelt, begrijpen je kinderen sneller wat er van hen wordt verwacht. Dit kan ervoor zorgen dat ze beter luisteren.
  • Let op de positieve dingen die je kinderen doen en geef specifieke complimenten. Bijvoorbeeld: "Het viel me op hoe goed je je best deed om diep adem te halen en het opnieuw te proberen. Hoe voelde dat deze keer?" of "bedankt dat je 's ochtends alles hebt klaargezet. Dat was heel behulpzaam van je". Hierdoor zullen ze dit positieve gedrag mogelijk herhalen.
  • Gebruik spontane momenten om een band op te bouwen met je kind. Een goede band kan het kind helpen bij de ontwikkeling van belangrijke vaardigheden zoals veerkracht, luisteren en samenwerken.

Ik schreeuwde tegen mijn kind en voel me vreselijk: wat nu?

Als je tegen je kind hebt geschreeuwd kun je het beste je verantwoordelijkheid nemen. Laat je kind weten dat je zult proberen om in de toekomst rustiger te reageren.

Door sorry te zeggen leren kinderen dat het niet erg is om fouten te maken. Zo laat je ze weten dat het belangrijk is om je verantwoordelijkheid te nemen als je een fout hebt gemaakt en om dingen recht te zetten.

Zeg bijvoorbeeld: "Sorry dat ik tegen je schreeuwde. Dat is niet oké. Ik had een paar keer diep adem kunnen halen. Ik zal proberen om in de toekomst rustiger te reageren.”

Kinderen observeren en leren van de belangrijkste volwassenen om hen heen hoe ze met emoties en stress moeten omgaan.

Praat met je kind over het omgaan met gevoelens op een moment dat iedereen zich op hun gemak voelt (niet als er een conflict is).

Laat je kind weten dat het oké is om boos of overstuur te zijn, maar dat schreeuwen geen goede manier is om je frustraties te uiten. Je kunt ook technieken bespreken om jezelf te kalmeren, zoals diep ademhalen of wisselen van activiteit.

Als schreeuwen een gewoonte aan het worden is, kun je hier met wat geduld en oefening mee stoppen. Dus geef niet op en blijf proberen.

Als woede de overhand neemt

Als je je zorgen maakt over de impact van schreeuwen en mopperen op je kinderen, zoek dan steun bij een partner, vertrouwde vriend(in), familielid of je huisarts.

Er is hulp beschikbaar en soms kun je door met iemand te praten al de eerste stap naar positieve verandering zetten.

Triple P Online biedt bewezen strategieën die helpen om de opvoeding minder stressvol te maken. Partners en andere familieleden kunnen hier ook gebruik van maken, zodat iedereen op één lijn zit.

Referenties

1 Sirois et al. (2019). Self-compassion improves parental well-being in response to challenging parenting events. J Psychol, 153(3), 327.