iStock-1369205658.webp

Lief zijn voor jezelf als ouder

NIEMAND IS PERFECT: WEES LIEF VOOR JEZELF ALS OUDER

Ouderschap heeft magische momenten, maar het kan ook moeilijk zijn. Er worden fouten gemaakt en er gaan dingen mis.

Veel ouders voelen zich weleens onzeker over het ouderschap. Onderzoek liet zelfs zien dat 71% van de ouders meer vertrouwen zou willen hebben in hun opvoedvaardigheden.

Wat ook veel voorkomt, is kritiek hebben over je eigen manier van opvoeden. Ook al heb je de kennis en de vaardigheden over opvoeden... dan nóg kan je het gevoel krijgen dat andere mensen wél goed opvoeden, terwijl jij gefrustreerd bent over je kinderen en het gevoel hebt dat je faalt.

Lief zijn voor jezelf, vooral bij fouten en tegenslagen, kan helpen om rustiger en positiever te zijn.

Tegelijkertijd zijn het waardevolle vaardigheden om aan je kinderen te laten zien. Kinderen ontwikkelen daardoor zelfvertrouwen en zelfacceptatie. Ze leren omgaan met emoties. Deze vaardigheden kunnen een leven lang helpend zijn.

JE INNERLIJKE CRITICUS

Soms zijn negatieve of niet-helpende gedachten normaal, vooral als opvoeden even niet vanzelf gaat.

Maar als negatieve en kritische gedachten over jezelf een gewoonte worden, is het goed om daar aandacht voor te hebben. Sta er eens bij stil. Erken de gedachte. Kijk vervolgens of je het kan omzetten in iets constructievers.

Kritische gedachten zijn bijvoorbeeld: "Waarom kan ik dit niet?” “Ik ben een slechte ouder.” “Ik doe het altijd fout.” “Anderen zijn veel beter dan ik." Herken je iets? Misschien kun je dan een volgende gedachte proberen: "Het is prima om fouten te maken.” “Ik kan niet altijd alles goed doen.” “Ik blijf het gewoon proberen."

Elke dag opnieuw heb je de kans om wat liever te zijn voor jezelf als iets fout gaat, iets tegenzit of in andere lastige situaties. Probeer eens bewust te luisteren naar wat je tegen jezelf zegt. Merk je dat je een niet-helpende gedachte hebt? Pauzeer dan even en zeg iets positiefs tegen jezelf.

Kinderen kijken voortdurend naar hun ouders/verzorgers en leren van wat ze zien. Als jij rustig blijft en lief bent voor jezelf, bij alle ups en downs in het leven, wat leren je kinderen daar dan van?

Als je laat zien hoe je lief kunt zijn voor jezelf, is dat een prachtig voorbeeld voor je kind. Zo leert je kind hoe hij positief kan omgaan met teleurstellingen en tegenslagen.

Als je bijvoorbeeld hardop positieve gedachten uitspreekt als iets misgaat, help je je kind om in te zien dat het niet erg is om fouten te maken. Zulke uitspraken helpen kinderen om te leren hoe ze met hun eigen emoties kunnen omgaan.

Soms is het moeilijk om negatieve gedachten te veranderen, zeker als je midden in een conflict of crisis zit. Bovendien is het normaal om af en toe te twijfelen aan jezelf of zelfkritiek te hebben. Maar er is natuurlijk wel een verschil tussen opbouwende kritiek en regelmatige gedachten dat je niet goed genoeg bent.

Vergeet niet... de perfectie ouder (en perfecte kind!) bestaat niet. Accepteer jezelf en je gezin. En wees lief voor jezelf en je gezin, ook op moeilijke momenten.

EEN VAST RITME VOLGEN IS OOK LIEF ZIJN VOOR JEZELF

Veel ouders/verzorgers worden wakker en zien eigenlijk al op tegen de nieuwe dag, omdat het vaak zo druk en veel is. Dat gevoel kan dan weer de stemming van andere gezinsleden beïnvloeden. Tel daarbij op: slaapgebrek, broodtrommels klaarmaken, kwijtgeraakte sokken en de klok die doortikt... misschien is het ook logisch dat je gaat twijfelen aan jezelf en dat het niet meer lukt om lief voor jezelf te blijven.

Dus hoe kun je de dag beter beginnen (en eindigen)? Hoe kun je je beter voelen over hoe alles gaat en is gegaan?

Een routine of vast ritme in je gezin kan jouw zelfvertrouwen vergroten, omdat iedereen dan weet waar die aan toe is. Je kunt stress in de ochtend vermijden door de avond ervoor al alles klaar te zetten en je kinderen daarbij te betrekken.

Niemand is perfect. En soms gaan er dingen mis. Maar een eenvoudige ochtendroutine kan helpen om je productiever en effectiever te voelen... en ja, zelfs als die ene sok nog steeds ontbreekt!

GOED EN LIEF ZIJN VOOR JEZELF

Uit onderzoek blijkt dat lief zijn voor jezelf een rol speelt in de mentale gezondheid en welbevinden van ouders. Lief zijn voor jezelf als ouder blijkt ook de dagelijkse omgang van ouders met hun kinderen positief te beïnvloeden.

Het komt vaak voor dat we denken dat we heel veel moeten doen om iets te kunnen veranderen. Maar iets kleins bedenken waardoor je liever bent voor jezelf, is de beste manier om te beginnen. Natuurlijk zijn er soms uitdagingen en moeilijkheden, maar investeren in zelfzorg, dus in goed zorgen voor jezelf als ouder, is voor jouzelf én voor je kinderen fijn.

Goed zorgen voor je lichaam en je gedachten geeft je meer rust en energie. Dat helpt om postiever met tegenslagen om te gaan en problemen rustig op te lossen. Ook jouw kinderen kunnen daardoor beter omgaan met de ups en downs van het leven. Het is echt niet egoïstisch om goed voor jezelf te zorgen. Sterker nog... het is essentieel!

Krijg meer vertrouwen in opvoeden en help je kind zich te ontwikkelen. Dat is gemakkelijker met positieve opvoedstrategieën.