Hechting met je baby: werken aan verbinding
Je hebt net een baby in je leven verwelkomd. Dat is een spannende en leuke gebeurtenis. Maar die gaat ook gepaard met uitdagingen.
Elke baby is uniek. En het is niet altijd eenvoudig om te weten hoe je contact maakt. Vooral als je je ondertussen ook probeert aan te passen aan je nieuwe rol en routine! In het begin is het misschien wat aftasten en gissen. Maar het is een geleidelijk leerproces voor jou én je kind.
Dit zijn enkele eenvoudige tips om verbinding te maken en de basis te leggen voor een sterke band voor de komende jaren.
Rustig en consequent reageren op de signalen van je baby
Als jonge ouder kan het weken en zelfs maanden duren voor je precies weet wat je baby nodig heeft . Misschien vraag je je af wanneer hij moet slapen. Of hoe je weet wanneer hij honger heeft. Of waarom hij huilt. Soms huilen baby's of zijn ze onrustig omdat ze gewoon willen weten dat je in de buurt bent.
Door rustig en consequent op zijn behoeften te reageren, bouw je een liefdevolle vertrouwensband. Je baby zal dan troost, veiligheid en comfort bij jou vinden. Dit versterkt niet alleen de ontwikkeling en welzijn, maar ook de band tussen jullie twee.
Niet iedereen beschikt meteen over die vaardigheid. Maar je kunt dat wel leren. Het is belangrijk dat je reageert op de behoeften van je baby. Maar vergeet niet dat het oké is om fouten te maken.
Elke baby is uniek. Het vraagt soms veel tijd en geduld om de signalen van je baby te leren ontcijferen. Jij en je baby leren samen. En met wat oefening ontdek je wat werkt en wat niet.
Oogcontact met je baby
Oogcontact met je baby is een krachtige manier om je verbonden te voelen. En je versterkt er ook de ontwikkeling en het emotionele welzijn mee.
Beleef je samen een ontspannend moment, zoals voeden, knuffelen of in bad gaan? Neem dan even de tijd om liefdevol in de oogjes te kijken, met een warme glimlach. Dit eenvoudige gebaar helpt je baby om een sterke emotionele band met jou te krijgen, en jij met je baby.
Daarnaast maakt je baby zo kennis met gezichtsuitdrukkingen en leert hoe daarop te reageren. Dit kan je baby helpen om de wereld te begrijpen en legt de basis voor de emotionele en sociale ontwikkeling.
Hoe worden baby's graag vastgehouden?
Een baby kan enorm veel troost vinden in vasthouden, knuffelen, aaien, kalmeren, wiegen en dragen. Elke baby is anders. Na verloop van tijd zul je wel ontdekken waar jouw baby het meest van houdt.
Dit nauwe fysieke contact verbetert het welzijn en stimuleert een gevoel van veiligheid en comfort. Maar het heeft ook voordelen voor jou. Je leert signalen zo beter te begrijpen en kunt makkelijker zorgen voor betekenisvolle interacties zoals oogcontact, zachte aanrakingen en kalmerende woordjes, die jullie band verder versterken.
Wist je trouwens dat er oxytocine – het 'liefdeshormoon' – kan vrijkomen als je je baby vasthoudt? Dat maakt je band nog sterker!
Praten, voorlezen en zingen
Baby's hechten zich aan de stem van hun ouders, zelfs al voor ze worden geboren. Uit recent onderzoek1 blijkt zelfs dat verloskundigen moeders en hun partners aanmoedigen om al voor de geboorte met hun baby te praten.
Eenmaal geboren hebben baby's een opmerkelijk vermogen om deel te nemen aan betekenisvolle interacties. Met gebrabbel, gezichtsuitdrukkingen en gebaren maken ze instinctief contact met de volwassenen om hen heen. Door hierop te reageren versterk je de band met je baby en help je de hersenen te ontwikkelen.
Praten, voorlezen of zingen helpt je baby om nieuwe informatie over de wereld op te nemen. En het versterkt meteen ook je band. Deze interacties bevorderen de taalontwikkeling het omgaan met emoties en de cognitieve vaardigheden. Ze creëren ook een positieve en zorgzame omgeving die de gezonde ontwikkeling ondersteunt.
Liedjes zingen voor het slapengaan kan je baby helpen om zich rustig en veilig te voelen. Ook door tegen je baby te praten tijdens dagelijkse bezigheden versterk je de band en zal je kind sneller leren praten.
Voorlezen aan je baby is nog zo'n mooiemanier om je baby iets bij te leren terwijl je aan je band werkt. Maak er bijvoorbeeld een gewoonte van als je baby gaat slapen.
Natuurlijk kan je baby nog niet lezen. Maar gewoon door in je armen te liggen terwijl jij voorleest, kijkend naar de plaatjes, luisterend naar je stem en voelend aan boekjes, zal je baby zich veilig, geborgen en geliefd voelen. En ook jij zult je verbonden voelen met je kind. Hou die voorleesmomenten voorlopig nog wel kort.
Voor jezelf zorgen
Een baby krijgen is een immense verandering voor ouders en verzorgers. Ontspannen en opladen zoals je vroeger deed, zit er misschien niet meer in. In deze fase is het normaal dat je baby al je aandacht opeist. Maar daardoor zie je soms je eigen behoeften over het hoofd.
Tijd nemen voor jezelf om te ontspannen en op te laden is niet egoïstisch. Het brengt rust en positiviteit. Hierdoor voel je je minder overweldigd en meer verbonden met je baby.
Wat als ik geen band voel met mijn baby?
Als je films, tv-programma's of wenskaarten mag geloven, hebben ouders meteen een diepe band met hun pasgeboren baby. Maar voor veel ouders is dit niet de realiteit.
Misschien maak je je zorgen over het uitblijven van die connectie met je baby. Je vraagt je af hoelang het duurt voor die band er is. Je bent niet alleen. Veel ouders maken zich hier zorgen over. Bijna de helft van alle jonge ouders2 zegt dat die connectie niet gemakkelijk verloopt. Probeer te onthouden dat dit tijd vraagt. Het is een doorlopend proces.
Voel je die verbinding niet meteen? Of ben je deze soms even kwijt? Dat is oké. Dat betekent niet dat je minder van je baby houdt. Wees mild voor jezelf. Laat het geleidelijk groeien en geef het tijd.
Als je het moeilijk hebt …
Kreeg of verwacht je een baby en voel je je verdrietig, angstig of schuldig? Kun je wel wat steun gebruiken? Neem dan contact op met je huisarts, een zorgverlener of een steungroep. Ze bieden hulp en een luisterend oor.
Referenties:
1 Peacock, A. (2018). What the health: Can babies hear and recognize voices in the womb? The University of Queensland. https://habs.uq.edu.au/article/2018/12/what-health-can-babies-hear-and-recognize-voices-womb
2 De Cock, et al. (2016). Continuous Feelings of Love? The Parental Bond From Pregnancy to Toddlerhood. Journal of Family Psychology, 30(1), 125–134.