iStock-1034232170.webp

Emotioneel welzijn van je kind stimuleren

We willen allemaal dat onze kinderen gezond en gelukkig zijn. We willen ook graag dat ze betrokken, zorgzaam en aardig zijn.

Het goede nieuws is dat je dit zelf kunt beïnvloeden. De tijd die je samen doorbrengt en het voorbeeld dat je geeft op jonge leeftijd, helpen je kind bij toekomstige relaties. En een liefdevolle, voorspelbare en emotioneel ondersteunende relatie tussen jou en je kind, stimuleert zelfvertrouwen en zelfstandigheid. Ook leert een kind daardoor omgaan met emoties en gedrag. Deze vaardigheden helpen op school en daarbuiten.

KINDEREN LEREN VAN MOMENT TOT MOMENT

Als je reageert op de behoeften, vragen en interesses van je kind, ontwikkel je een gezonde band (‘veilige gehechtheid’). Hierdoor voelen kinderen zich veiliger als ze nieuwe dingen ontdekken. Het helpt hen ook om positieve relaties met anderen op te bouwen. Zonder deze steun is het vaak moeilijker om nieuwe situaties en sociale relaties aan te gaan.

Wat helpt kinderen nog meer om zelfverzekerd en flexibel te zijn?

Ouders hebben elke dag opnieuw de kans om een voorbeeld te zijn voor hun kinderen. Kinderen zien de hele dag door hoe ouders reageren. Ze kijken naar hun ouders en zien hoe ze zich gedragen, hoe ze denken en reageren. Als je als ouder je emoties eerlijk laat zien en er goed mee omgaat, zien je kinderen hoe zij dat ook kunnen doen.

Kinderen observeren ook hoe je omgaat met conflicten. Probeer hierin een voorbeeld te zijn. Laat je kind zien hoe je reageert op heftige gevoelens (zoals woede) op een manier die niet schadelijk is voor jezelf of anderen. Als jij bijvoorbeeld ‘sorry’ zegt na een fout of nadat je per ongeluk iets kwetsends hebt gezegd, help je jouw kind hoe hij in soortgelijke situaties met emoties om kan gaan.

Praten over emoties kun je het beste doen als iedereen weer rustig is. Het is vaak moeilijk om tijdens een conflict of crisis helder na te denken over de situatie. Dat is vooral zo, als iedereen, ook het kind, overstuur is. Wacht dus eerst tot iedereen weer rustig is. Praat met je kind over zijn emoties. Stimuleer je kind ook om dingen vanuit een ander perspectief te zien, dat helpt om verschillende ervaringen te begrijpen. En de ervaring van een ander begrijpen, helpt 
weer bij het omgaan met boosheid… en om agressie tegen leeftijdsgenoten te voorkomen.

SOCIALE VAARDIGHEDEN EN SUCCES

Kinderen die zich kunnen aanpassen en problemen kunnen oplossen in de kleuterleeftijd, hebben daar hun hele kindertijd en adolescentie profijt van. Hun welzijn blijkt hoger, ze hebben betere sociale vaardigheden, betere schoolresultaten en zijn minder agressief. Ook hebben ze een betere mentale gezondheid en sociaaleconomische resultaten tijdens hun tienerjaren en in volwassenheid.

Je kunt kinderen helpen bij het ontwikkelen van sociale vaardigheden. Praat samen over wat je belangrijk vindt. Stel met elkaar een paar regels op in je gezin of leg uit dat je verwacht dat iedereen goed met elkaar omgaat en problemen rustig oplost. Leer je kind hoe hij vriendelijk en aardig kan zijn voor andere mensen en voor dieren. Laat aan je kind zien wat empathie is en hoe je dingen vanuit het standpunt van een ander kunt bekijken. Leer kinderen om mee te leven met anderen die hulp of steun nodig hebben.

LEKKER IN JE VEL ZITTEN

Het ouderschap geeft je volop mogelijkheden om je kinderen nieuwe vaardigheden te leren. En kinderen leren het beste door vaak te oefenen. Dus als je bijvoorbeeld kleine kinderen ziet die zorgzaam zijn, kun je hen stimuleren door op dat moment aandacht en een compliment te geven. Als kinderen dat steeds vaker gaan doen, kun je het geven van een compliment veranderen in het erkennen van hun inzet. Een hele effectieve manier om de inzet van je kind te erkennen, is aan je kind vragen om te vertellen hoe hij zich voelde en waarom het goed voelde wat hij deed. Als kinderen de reden van hun gedrag vertellen, helpt dat hen om het zelf goed te begrijpen. Het leert hun ook om zichzelf te vertellen wat ze goed deden.

Op die manier gaan kinderen, wanneer zij op latere leeftijd iets maatschappelijk verantwoords doen, ervaren wat we een "intrinsieke beloning" noemen (een warm innerlijk gevoel). Een gevoel dat vaak ontstaat als je waarden als vriendelijkheid, zorgzaamheid en vrijgevigheid kunt laten zien.

Dit alles, samen met het vertrouwen dat kinderen krijgen, helpt hen succesvoller te zijn op school en daarbuiten… en de betrokken, zorgzame en aardige mensen te worden die we graag willen dat ze zijn!

Help je kind met sociale vaardigheden… met tips van positief opvoeden, Triple P